Workshop: Cum pot folosi jurnaliștii datele publice deschise?

Coaliția pentru date deschise vă invită la workshop-ul despre date deschise, vineri, 12 decembrie, între orele 10:00- 14:00, la Biblioteca Județeană Brașov, în mansarda Casei Băiulescu, bd. Eroilor, nr. 33, pentru a afla ce sunt datele deschise și care este legătura acestora cu accesul la informații de interes public, pentru a exersa vizualizarea datelor și criptarea corespondenței electronice.

Trecerea de la publicarea pe hârtie la apariția online a știrilor, reportajelor, articolelor, a reprezentat marea provocare pentru jurnalism în ultimul deceniu. Evoluția tehnologiilor, a software-urilor și a angajamentelor de guvernare deschisă pe care statele și le-au asumat sunt deopotrivă schimbări pe care jurnaliștii trebuie să le înțeleagă și să le integreze în activitatea lor.

Din 2011, România, alături de alte state din întreaga lume și-a asumat publicarea datelor obținute cu bani publici și deținute de instituțiile publice în format deschis (liber, procesabil), prin semnarea Parteneriatului pentru o guvernare deschisă.

Seturi de date deschise precum bugetul de stat, bugetele locale, achizițiile publice, lista unităților de învățământ, orarul mijloacelor de transport sunt surse care, corelate și transpuse vizual pot sta la baza știrilor de actualitate.

10:00- 10:30 Accesul la informații de interes public și datele deschise
10:30-12:00 Manipularea datelor și criptarea corespondenței
12:00-12:30 Pauză de masă
12:30-14:00 Vizualizarea datelor, generarea de hărți

***

Coaliția pentru date deschise este o platformă a organizațiilor, instituțiilor și persoanelor care promovează deschiderea datelor publice în România.

Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac pe adresa claudia.iordache@fundatia.ro .

1 Comment on Workshop: Cum pot folosi jurnaliștii datele publice deschise?

1. Your post captures the issue peerfctly!