Școala de date pentru jurnaliști

O nouă provocare a înțelegerii lumii în care trăim devine încet dar sigur cunoașterea mecanismelor și instrumentelor de extragere a informațiilor din seturi de date, informații care apoi să fie transmise publicului larg sub formă de articole, hărți, blog post-uri etc. Fie că vorbim despre alegeri electorale, bugete locale și naționale, licitații publice, număr de câini maidanezi sau trasee de autobuze și orare de funcționare, toate acestea sunt transpuse în seturi de date, care, manipulate și vizualizate pertinent, pot scoate la lumină idei, situații, întâmplări altfel, dificil de parcurs și consumatoare de timp.

Școala de date este un training introductiv pentru activiști, jurnaliști, bloggeri dar nu numai, care vor învăța de la experți să analizeze și să prezinte date, folosind software-uri Open Source/ libere pentru a curăța, a manipula și pentru a vizualiza diferite tipuri de date.

***

Când și unde?

10:00- 16:00

18 octombrie 2014, Boavista Hotel, Aleea F.C. Ripensia,Nr. 7A

Criterii de participare

Curiozitate

Cunoștințe de utilizare a calculatorului

Participarea la seminar este gratuită.

Subiecte abordate în cadrul seminarului

Mișcarea Open Data în lume și în România

Vom discuta despre ce sunt aceste date deschise și de ce prezintă atât de mult interes în întreaga lume. Vom aminti de catalizatorii legislativi, dar și ai societății civile care contribuie la publicarea datelor publice pe Internet, sub o licență liberă.

Utilizări ale datelor deschise

Puterea exemplului este netăgăduită. Vom vorbi despre importanța fundamentării cercetărilor jurnalistice cu date relevante, oficiale, despre dificultățile atât tehnice cât și de obținere a informației.

Licențierea datelor

Cine deține ce? Cine poate face ce anume cu aceste seturi de date?  Am voie să le public mai departe? Licența are menirea de a defini drepturilor și interdicțiilor pe care le avem atunci când hotărâm utilizarea unui set de date/ soluție software.

Datele. Manipularea și vizualizarea tipurilor de date

Acesta va fi partea practică a seminarului nostru. Vom discuta despre tipuri de date, tabelare sau spațiale, despre ce instrumente putem folosi și cum pentru a manipula și apoi a vizualiza într-o formă cât mai potrivită scopului.

Datele folosite în cadrul acestei sesiuni sunt preluate de pe data.gov.ro, portalul național pentru date deschise.

***

Evenimentul este organizat de Open Knowledge Romania, Coaliția pentru date deschise și Fundația Ceata.