S-a lansat Coaliția pentru date deschise

DSC07482

Fundația pentru o societate deschisă în parteneriat cu Asociația pentru Tehnologie și Internet, Fundația Ceata, Fundația Median Research Center, Asociația Geo-spatial.org au lansat astăzi, 29 mai 2014, Coaliția pentru date deschise.

La 3 ani de la aderarea României la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (OGP), cele 5 organizații non-guvernamentale, care au promovat publicarea datelor deținute de instituțiile publice în format deschis, s-au reunit sub umbrela Coaliției pentru date deschise.

”Coaliția pentru date deschise va informa asupra impactului reutilizării datelor din sistemul public și asupra potențialului de transformare socială și economică al informațiilor, monitorizând totodată implementarea politicilor de deschidere a datelor publice”, spune Andra Bucur, managerul proiectului.

Agenda evenimentului de lansare a inclus prezentarea misiunii Coaliției și a activităților care urmează să se desfășoare timp de un an: instruirea a 40 de funcționari publici care se ocupă de publicarea datelor autorităților și instituțiilor publice în format deschis, instruirea a 60 de jurnaliști cu privire la modul de folosire a datelor publice deschise în mass-media, organizarea a 4 Open Data Hackathons în 4 centre universitare din țară – Timișoara, Iași, Cluj, București-, la care vor participa 160 de studenți.

La eveniment au participat atât reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, care au fost invitați să se alăture Coaliției, cât și reprezentanți ai instituțiilor publice, ai Departamentului de Servicii Online și Design din cadrul Cancelariei Primului Ministru, care și-au arătat deschiderea pentru colaborare cu grupul nou creat.

DSC07481

În promovarea și utilizarea datelor deschise, ”eforturile trebuie să fie combinate; nu trebuie să ne transformăm în noi și voi.”, a subliniat Radu Puchiu, Secretar de stat, Cancelaria Prim-Ministrului, Direcția pentru Servicii Online și Design.

Coaliția pentru date deschise este o structură deschisă tuturor organizațiilor, instituțiilor și cetățenilor care susțin utilizarea datelor publice deschise.

Detalii despre proiectul Coaliția pentru date deschise puteți obține de la Claudia Iordache, specialist comunicare, pe adresaclaudia.iordache@fundatia.ro

Coaliția pentru date deschise este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

DSC07480

Leave a comment

Your email address will not be published.


*