România și guvernarea deschisă: un spațiu pentru progres

La prima vedere, nu s-ar zice că România exceleză la guvernare deschisă. Mai ales în aceste zile, în care cele 1.500 de deplasări „urgente” cu girofarul ale vice-premierului Oprea vorbesc despre sfidare la adresa cetățenilor și nu despre deschiderea guvernării, probabil că prima reacție a publicului, auzind de guvernare deschisă în țara noastră, ar fi neîncrederea. E greu să lupți cu această neîncredere, care are suficient de mult sprijin în acținile guvernanților, indiferent de culoare politică.

Totuși, guvernarea deschisă în România nu este chiar o vorbă goală. De câțiva ani, țara noastră este membră a inițiativei internaționale Open Government Partnership. Despre ce am făcut (sau am încercat să facem) din această poziție, găsiți informații pe site-ul oficial ogp.gov.ro. Într-o frază, am progresat simțitor în ceea ce privește datele deschise, adică accesul la baze de date deținute de insituții publice, am reușit să deschidem unele servicii pentru cetățeni, dar mai avem mult de lucru în ceea ce privește participarea publicului la decizii.

Până la urmă, guvernarea deschisă se referă mai ales la schimbarea mentalității administrației. De la politicieni la funcționari, fără o cultură a deschiderii nu vom avea un progres semnificativ, așa cum ne spune și animația de mai sus.

Zilele acestea are loc Summitul Global OGP, în Mexic, o întâlnire la care participă delegați din toate țările membre. Se întâmplă o dată la doi ani și de obicei este un bun prilej pentru a determina țările membre să continue să lucreze în acest domeniu. Pe lista de participanți l-am regăsit și pe premierul Victor Ponta. România a devenit recent membru al Steering Committee al OGP. Echipa guvernamentală s-a implicat în organizarea unor sesiuni la Summit. Sunt semnale politice importante că există măcar un spațiu pentru progres.

Sigur că toate acestea pot fi interpretate și în cheie electorală: se apropie alegerile, guvernul se preface a fi „deschis”. Nu neg că e posibil, dar privesc lucrurile pragmatic: prefăcut sau nu, ceva se întâmplă. Iar alegerile sunt întotdeauna un moment bun să determinăm politicienii să facă ceea ce trebuie.

Am ascultat scurta intervenție a premierului Ponta la Summit. Fără să intre în detalii de substanță, greu de făcut în 4 minute, a menționat (aproape) toate elementele importante: transparență, noi tehnologii, servicii pentru cetățeni, cooperare cu societatea civilă. A fost un discurs corect. Acum să vedem punerea lui în practică.

(foto: de la conferința Open Data Day, 20 februarie 2015, la București)