România este pe harta țărilor care au sărbătorit Ziua Internațională a Datelor Deschise

Coaliția pentru date deschise și Guvernul României, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Marii Britanii și Ambasada Olandei în România au organizat pe 20 februarie, la Biblioteca Națională a României, conferința națională dedicată deschiderii datelor din sectorul public, Open Data Day 2015 și pe 21 și 22 februarie, Open Data Hackathon, la Academia de Studii Economice, așezând România pe harta țărilor care sărbătoresc Ziua Internațională a Datelor Deschise.

Coaliția pentru date deschise și Guvernul României, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Marii Britanii și Ambasada Olandei în România au organizat pe 20 februarie, la Biblioteca Națională a României, conferința națională dedicată deschiderii datelor din sectorul public, Open Data Day 2015 și pe 21 și 22 februarie, Open Data Hackathon, la Academia de Studii Economice, așezând România pe harta țărilor care sărbătoresc Ziua Internațională a Datelor Deschise.

La sfârșitul anului 2011, România adera la Parteneriatul pentru o guvernare deschisă (Open Government Partnership), luându-și angajamentul de a crește transparența instituțiilor publice în contextul dezvoltării noilor tehnologii, în mod special prin publicarea seturilor de date deținute și produse din bani publici. Astfel, la începutul anului 2015, o platformă națională, data.gov.ro găzduiește 200 de seturi de date: execuții bugetare, date statistice în domeniul imigrării, rezultatele de la bacalaureat. Pentru a valorifica aceste seturi de date oferite de instituțiile publice și pentru a le transpune în aplicații utile pentru cetățeni 70 de specialiști IT, elevi, studenți, angajați și reprezentanți ai societății civile au lucrat voluntar, timp de 2 zile, în cadrul evenimentului de programare Open Data Hackathon.

Conferința Open Data Day 2015

Cu ocazia Zilei Internaționale a Datelor Deschise, instituții reprezentative, Președintele României, Klaus Iohannis, prin consilierul Adrian Muraru și Primul-ministru, Victor Ponta au reafirmat în cadrul conferinței Open Data Day 2015, importanța guvernării deschise, a transparenței și a accesului la informații de interes public în format deschis. „Trebuie să trecem de la o Românie a datelor care există teoretic undeva, într-o arhivă și să trecem la o Românie a datelor utilizabile și ușor accesibile.”, a afirmat Președintele în mesajul său, iar Primul-ministru, prezent la eveniment, a declarat că orice nouă inițiativă va fi sprijinită.

DSC_0001

Conferința Open Data Day 2015, la care au participat peste 200 de reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, instituțiilor publice și mediului de afaceri, experți naționali și internaționali, a fost un adevărat maraton al datelor deschise în mai multe domenii: justiție, afaceri, cultură, resurse naturale, ca dovadă a domeniilor variate asupra cărora publicarea datelor poate avea un impact pozitiv. Spre exemplu, în domeniul justiției, publicarea informațiilor despre durata proceselor, numărul cazurilor raportat la numărul de judecători poate genera predictibilitate în actul de justiție și oferă o imagine a performanței instanțelor de judecată, un exercițiu pe care platforma onoratainstanta.ro îl face deja în România. În domeniul resurselor naturale, subiectul principal rămâne accesul la contractele dintre statul român și companiile care exploatează resursele, subliniindu-se totodată necesitatea consultării comunității și a societății civile înaintea luării deciziilor de exploatare de către agențiile responsabile.

DSC_0003 (3)

Un neajuns în ceea ce privește mediul de afaceri este numărul mic al seturilor de date accesibile până la momentul de față, care să permită dezvoltarea rapidă și creativă a unor soluții contra-cost pe baza analizei datelor publice deschise. Oferirea accesului la materiale culturale în format deschis este o practică ce ține de schimbarea mentalității la nivel instituțional, pentru că, spre deosebire de alte date publice, operele culturale beneficiază în plus de constrângerile dreptului de autor, atunci când vine voba de reutilizare.

Exemple de aplicații create în acest weekend pe baza datelor deschise

DSC_0007 (9)

Sâmbătă și duminică, Open Data Hackathon, a pus România pe harta țărilor care au organizat evenimente dedicate transformării datelor deschise în aplicații web sau mobile, care pot fi de folos cetățenilor. Pe durata celor 2 zile, 70 de participanți au dezvoltat 17 proiecte, folosind seturi de date publice sau transpunând documente scanate sau fotografiate, de exemplu nomenclatoarele arhivistice ale primăriilor de sector în documente libere, prelucrabile, ușor de analizat de cetățeni.

Localități fictDSC_0012 (7)ive este o altă inițiativă care, prin suprapunerea seturilor de la Institutul Național de Statistică, Poșta Română și Geoportalul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, a descoperit că 1% din localitățile din România sunt dispărute sau depopulate și că în 27 de localități nu există niciun locuitor, în schimb au fost înregistrate 126 de animale.

 

 

DSC_0003 (6)

 

Eu pe ce stradă stau? a prelucrat seturile de date de la Primăria Municpiului București, de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și de la Poșta Română, pentru standardizarea numelui străzilor, arătând că în registrele AEP sunt cu 10% mai multe străzi.

 

 

Ideile câștigătoare ale hackathonului organizat în weekend au fost:

  1. ONG Search, o hartă a tuturor ong-urilor din România, conținând nume, județ, număr de înregistrare, scop, domeniu în care activează

 

  1. Coduri poștale, o idee care și-a propus să creeze coduri poștale pentru fiecare stradă, prin delimitarea exactă a perimetrelor care corespund unui anumit cod, pentru a evita suprapunerea a două coduri pe aceeași stradă, sau existența unui cod pe stradă și a unui cod pe clădire.
  2. Localități fictive

Premiile pentru câștigători au fost oferite de Ambasada Statelor Unite în România, de Microsoft și de Academia de Studii Economice.

Lista tuturor aplicațiilor vor fi disponibile în curând pe adresa www.datedeschise.fundatia.ro

 

Conferința națională Open Data Day și Open Data Hackathon au fost organizate prin proiectul Coaliția pentru date deschise, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

 

Detalii despre evenimente și despre Coaliția pentru date deschise puteți obține de la Claudia Iordache, specialist comunicare, pe adresa claudia.iordache@fundatia.ro

Leave a comment

Your email address will not be published.


*