Președintele a vorbit despre guvernare deschisă

În aceste zile are loc Adunarea Generală a ONU. Profitând de prezența atâtor lideri naționali, secretariatul inițiativei internațional Open Government Partnership au organizat o masă rotundă pe tema guvernării deschise. Au participat, între alții, președintele SUA, Barack Obama, președintele Franței, Francois Hollande, președinții sau premierii Mexicului, Indoneziei, Croației, Georgiei, Tanzanie, miniștri și reprezentanți oficiali ai altor țări. Scopul a fost să reafirme sprijinul țărilor lor, la cel mai înalt nivel, pentru guvernare deschisă.

A atras desigur atenția discursul președintelui Obama. Statele Unite nu sunt doar cea mai mare putere mondială, ci și unul dintre cele mai avansate state în ceea ce privește guvenarea deschisă. Iar Obama și-a început mandatul tocmai cu acest subiect al reformei statului. Președintele american a deschis subiectul OGP subliniind importanța participării cetățenilor la guvernare și salutând participarea societății civile: „pe parcursul istoriei, progresul a fost inițiat de cetățenii care au avut curajul să își facă vocea auzită”. În același timp, o bună parte a discursului a fost dedicată importanței guvernării deschise pentru mediul de afaceri. Președintele nu a uitat să puncteze nevoia de transparență și a exemplificat cu eforturile ce se fac în zona industriilor extractive.

La Adunarea Generală ONU a fost prezent și premierul României, Victor Ponta, care a condus delegația țării nostre. Din păcate, nici el și nici candidatul la președinție Ponta nu și-au făcut timp să participe alături de Obama, Hollande și ceilalți la întâlnirea OGP. Nu a avut loc în agendă. În schimb, se va întâlni cu reprezentanții unor mari companii petroliere. Tot industrii extractive, dar din altă perspectivă.