Observații asupra platformei online de legislație națională

În noiembrie 2014 a fost lansat primul portal legislativ de stat care permite accesul electronic gratuit la legislația națională, legislatie.just.ro.

Până la acea dată exista posibilitatea de a viziona electronic gratuit Monitorul Oficial, dar doar pentru o perioadă de 10 zile de la publicare sau de a utiliza platforme online private gratuite, de tipul www.idrept.ro, care, de cele mai multe ori, presupun crearea unui cont de utilizator. Inițiativa reprezintă o intrare în normalitate, având în vedere că nimeni nu poate invoca necunoașterea legii. Cetățenii trebuie să aibă acces gratuit la legislație și nu există motive valide pentru care un cetățean ar trebui să plătească pentru a-i fi aduse la cunoștință actele normative după care se ghidează societatea românească.

Asupra noii platforme facem următoarele observații:

La categoria Termeni și condiții este specificat pe site că, în continuare, singura bază legală oficială este Monitorul Oficial, astfel încât oricine utilizează actele normative și variantele consolidate de pe portalul legislatie.just.ro  o face pe propria răspundere, această variantă neputând fi folosită în relația cu autoritățile publice. Ne întrebăm atunci care este sursa actelor normative publicate pe portalul gestionat de însuși Ministerul de Justiție dacă nu Monitorul Oficial și de ce un utilizator ar apela în aceste condiții la portalul național, având la dispoziție alte portaluri private de legislație gratuită, care au o interfață mai prietenoasă și mai multe funcționalități? Nu înțelegem cum se poate ca un portal de legislație gestionat de Ministerul de Justiție nu îți acordă accesul la legislația națională oficială.

Portalul național cuprinde aproximativ 1500 de acte normative, dar nu se regăsesc acte normative importante, precum Legea dreptului de autor nr. 8/1996 sau există o problemă la motorul de căutare, care nu este foarte intuitiv și care generează erori după doar câteva căutări. De asemenea, nu toate actele normative apar în varianta consolidată sau nu este clar dacă varianta consolidată cuprinde și cea mai recentă modificare a respectivului act normativ.

Având în vedere importanța proiectului se putea avea în vedere extinderea funcționalităților, corelarea legislației cu jurisprudența și introducerea unor explicații sau a unui dicționar pentru cetățeanul obișnuit, care nu are cunoștințe juridice, dat fiind că este până la urmă un portal adresat tuturor cetățenilor. Un alt aspect care nu a fost luat în considerare este facilitarea accesului la legislație persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, ar fi fost mult mai la îndemână și mai puțin costisitor să se permită accesul gratuit la Monitorul Oficial în varianta electronică, fără a limita accesul la o perioadă determinată.

În concluzie, portalul național de legislație, deși este o inițiativă bună și necesară, în forma actuală nu are un impact real în societate și pare să fi fost făcut mai degrabă doar pentru a putea spune că se acordă accesul gratuit la legislația națională. Pentru ca într-adevăr accesul electronic gratuit la legislația națională să fie efectiv și pentru a avea utilizatori, trebuie avute în vedere aspectele precizate mai sus și trebuie îmbunătățit actualul portal sau trebuie ca Monitorul Oficial să fie disponibil electronic gratuit pentru publicul larg.

2 Comments on Observații asupra platformei online de legislație națională

1. dumitru duran // May 4, 2015 at 9:34 pm //

Subscriu la cele spuse de autorul materialului

2. Andrei Nicoara // September 17, 2015 at 11:23 am //