Ministerul pentru Societatea Informațională a uitat, din nou, de transparență

Pe 11 martie scriam despre lipsa de transparență a Ministerului pentru Societatea Informațională, instituție însărcinată cu transpunerea în legislația românească a prevederilor noii Directive europene privind re-utilizarea informațiilor din sectorul public. Teme de discuție fiind transparența administrației și accesul liber la informații plătite cu bani publici, ne doream și ne dorim mai mult decât simpla traducere în limba română a prevederilor directivei. Textul acesteia lasă statelor membre o marjă largă de de decizie, despre care am scris în articolul de atunci.

La câteva zile de la publicarea articolului, MSI ne-a transmis un răspuns oficial, în care mai mult ne certa pentru că am îndrăznit să cerem transparență. Și, vrând-nevrând, ne-a invitat la o discuție pe marginea proiectului de lege. Am participat activ: am popularizat evenimentul, am trimis recomandări în scris, am fost la dezbatere. Nu mă refer doar la mine, ci la toată comunitatea celor interesați de date deschise și guvernare deschisă. Consultarea a fost foarte animată și chiar a avut loc într-un cadru constructiv. Am lucrat direct pe un document online, pe care s-au adunat chiar în timpul discuției zeci de observații și comentarii. La finalul discuției, reprezentanții MSI au promis că după ce vor integra comentariile și documentul va fi analizat în cadru inter-ministerial, va avea loc o nouă consultare publică.

Un semn de întrebare a fost însă atitudinea funcționarului de decizie din încăpere. Carmen Elian, directoarea unui departament din minister, a venit să ne spună pe un ton arogant că ne face o mare favoare că respectă legea transparenței decizionale, apoi a plecat, fără să stea să audă toate observațiile. S-a dovedit că adevărata atitudine a MSI este cea a doamnei Elian.

Am aflat astăzi din comunicatul Guvernului că în cadrul ședinței săptămânale de Cabinet, „Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 109/2007 privind reutilizarea informațiilor din instituțiile publice”. Nu știm ce conține documentul final. Nu știm câte din zecile de comentarii au fost acceptate și de ce. Din descrierea din comunicat, pare că foarte puține și că proiectul este tot în forma leneș-incompetentă propusă de MSI. De la ministerul în cauză, nu am mai aflat nimic.

Iată un citat relevant din comunicatul de presă al Guvernului:

Modificarea și completarea Legi nr. 109/2007 survine în urma adoptatării la nivel european a Directivei 2013/37/UE de modificare a Directivei 2003/98/CE privind realizarea informațiilor din sectorul public, pentru a tine pasul cu aceste schimbări rapide și pentru a nu exista riscul pierderii oportunitățiilor economice și sociale oferite de reutilizarea datelor publice.

Guvernul, pe mâna MSI, este pe cale să rateze oportunitățile despre care ne anunță partenerii europeni. Discuția se va muta la toamnă în Parlament.

(sursa foto)