Guvern și dialog civic: de fapt, noi cu cine dialogăm?

Nu știu dacă vor fi două întâlniri, sau una. Nu înțeleg exact nici cu cine dialogăm. Sper ca cei din echipa guvernamentală să se lămurească între ei. Dar mi se pare un studiu de caz excelent pentru pagina noastră dedicată guvernării deschise, deci voi continua să relatez.

Cu cât ne apropiem mai mult de data alegerilor, cu atât devine mai intensă preocuparea guvernului pentru dialogul cu societatea civilă. Acum pe mai multe voci (și nu mă refer la SIE!). O scurtă recapitulare:

(1) Pe 24 septembrie, ministrul-delegat pentru dialog social Aurelia Cristea și consilierul personal al premierului Dante Stein au organizat o întâlnire cu mai multe organizații non-guvernamentale, selectate de guvern, cărora le-a propus un dialog structurat între sectorul ONG și prim-ministru, prin intermediul unei structuri nou înființate numită „Coaliția Societății Civile pentru Dezvoltarea României”. Am relatat atunci ce am discutat la întâlnire.

(2) Pe 10 octombrie, echipa doamnei Cristea a revenit cu o invitația la continuarea dialogului, propunând data de 21 octombrie pentru întâlnire. Am scris în ziua respectivă despre acest lucru, iar ulterior am răspuns și invitației de a trimite observații și comentarii, în scris, către cabinetul ministrului-delegat pentru dialog social. Copiez comentariile mele mai jos. Nu am primit niciun răspuns.

(3) Astăzi, pe 15 octombrie, mi-a poposit în inbox o nouă invitație guvernamentală la dialog. Aceasta vine de la Dante Stein, iar întâlnirea pare să aibă același conținut ca cea inițiată de doamna Cristea. Participanții se suprapun în bună măsură, dar  îmi dau seama dacă sunt aceeași. E bizar că întâlnire are altă dată, respectiv 23 octombrie. Copiez mai jos și mesajul domnului Stein, în limba engleză în original. I-am solicitat domnului Stein că clarifice dacă e aceeași întâlnire, încă nu mi-a răspuns.

Am înțeles că în aceste zile domnul Stein a avut întâlniri individuale cu organizații despre care crede că ar putea să îi susțină demersul. Am vorbit în particular cu unii dintre cei ce au fost la astfel de întâlniri, dar informația despre ce s-a întâmplat acolo nu e a mea să o dau mai departe. Ar fi frumos să avem relatări de la aceste întâlniri. Coroborat cu textul mesajului său, în care organizează punct cu punct „Coaliția”, mi se pare evident că ceea ce spune public, anume că lasă spațiu liber pentru auto-orgnizarea sectorului, este lipsit de onestitate. A ignorat toate comentariile de la prima întâlnire și continuă cu ideea sa inițială, neabătut. Din acest punct de vedere, prefer abordarea ministerului pentru dialog social, care este mai flexibilă și mai atentă la interlocutor.

I-am transmis domnului Stein și observația că premierul Ponta ar fi mult mai credibil atunci când pretinde că vrea dialog dacă echipa candidatului Ponta ar răspunde la solicitările directe ale societății civile. Candidatul Ponta nu a răspuns nici la apelul Campanie fără discriminare, nici la solicitările coaliției Politică fără bariere.

Nu știu dacă vor fi două întâlniri, sau una. Nu înțeleg exact nici cu cine dialogăm. Sper ca cei din echipa guvernamentală să se lămurească între ei. Dar mi se pare un studiu de caz excelent pentru pagina noastră, în care vorbim preponderent despre guvernare deschisă, deci voi continua să relatez. La final, iată cele două texte promise.

Comentariile pe care le-am trimis ministerului pentru dialog social:

Mulțumesc pentru invitație. Confirm participarea, în ideea că o discuție nu poate să strice. Răspunzând invitației de a contribui cu sugestii și propuneri, iată câteva idei.

1. Feed-back-ul primit

Observ că întregul demers merge exact pe linia decisă inițial de echipa guvernamentală, ca și când prima întâlnire ar fi lămurit totul și lucrurile sunt foarte bine așezate. Opinia mea – și invit și alți colegi să comenteze în acest sens – este că în cadrul primei întâlniri au fost ridicate mai multe probleme importante:

– neaplicarea legislației existente cu privire la dialogul social

– nerespectarea legislației privind transparența decizională, inclusiv (sau mai ales) de către structuri guvernamentale

– absența unor preocupări vizibile din partea actualului cabinet de a impune proceduri pentru transparentizarea activității instituțiilor din subordine

– suprapunere (sau nu) cu demersul de consultare inițiat de Ministerul pentru Dialog Social și care include participarea la Forumul Național ONG

Aș vrea să văd că există demersuri concrete din partea dumneavoastră pentru a răspunde acestor probleme, înainte de a crea o nouă structură consultative.

2, Problema auto-organizării societății civile.

Pe de o parte, insistați că întregul demers se bazează pe auto-organizare, pe de altă parte ignorați rezultatele anterioare, impunând propria viziune, modelată după organizarea CDR, fără să luați în calcul diferențele semnificative între sectorul asociativ și cel de business.

Dau două exemple de auto-organizare a societății civile:

– în perioada 2011-2012, într-un proces facilitat de FDSC, a fost adoptată Carta Albă a Societății Civile. Acest proces a inclus alegerea unor teme, desemnarea unor organizații coordonatoare, lucru în comun și identificarea unor propuneri concrete către guvern (întâmplător, până la finalizarea procesului, a plecat PDL și a venit PSD). Cu siguranță cunoașteți acest lucru, pentru că prima serie de consultări organizate de Ministerul pentru Dialog Social (MDS) au plecat de la temele din Cartă.

– mai recent, cu facilitare CENTRAS, vom avea o nouă ediție a Forumului Național ONG, a cărui organizare include selectarea unor teme, organizarea atelierelor, găsirea facilitatorilor etc. MDS este partener și participant la Forum.

Având aceste exemple (și putem să mergem mai departe în trecut să găsim și altele), ce rost are să o luăm de la capăt, cu teme, grupuri, facilitatori etc.? Nu ar fi mai simplu să alegeți una din auto-organizările anterioare și să vă pliați dumneavoastră pe nevoile cetățenilor, decât să le impuneți propria viziune?

Și mai bine, nu ar fi chiar spectaculos să luați o parte din propunerile deja primite – spre exemplu cele din Carta Albă – și să le găsiți un răspuns (măcar unul negativ, dacă nu o soluție)?

3. Alegeri și instituționalizare

Observ că întregul demers este pliat pe personalitatea premierului. M-am uitat de curiozitate cum este comunicată activitatea CDR, și de fiecare dată mesajul este de tipul „premierul Ponta s-a întâlnit cu CDR și a mai rezolvat niște probleme”. Nu zic că e ceva rău în sine (deși personalizarea puterii este o problemă de discutat), dar se întâmplă să avem un premier care este și candidat, ba chiar și-a pus dialogul cu societatea civilă (inexistent în primii doi ani de mandat) pe primul loc în programul prezidențial. Ar fi cu totul neplăcut să se încerce confiscarea electorală a acestui demers. M-am gândit să fac această observație preventiv.

Problema de fond a personalizării este ce se întâmplă din ianuarie 2015, când sunt șanse mari să avem un nou Cabinet, într-un fel sau altul. Nu văd preocupări serioase de a instituționaliza dialogul civic. Acest lucru s-ar putea face:

– rezolvând o parte din problemele semnalate la pct. 1

– alegând o formă de auto-organizare independentă de guvern, precum cele de la pct. 2, și nu creând una nouă

Aștept cu interes poziția dumneavoastră în legătură cu cele semnalate.

Invitația de la Dante Stein:

Dear friends and colleagues,

It was a pleasure for me personally to meet you all for the first time.

I deeply admire the selfless work of the various NGO’s and wish to give you my full support in establishing a continued dialogue with the Government of Romania.

In my personal view it’s imperative for any Government to have a responsible and healthy dialogue with the Civil Society representations.

The first meeting we had was just a first step. It was a chance for me get to know you better and to introduce you to the methodology (COALITIA) we have successfully used to create a constant dialogue between the Business Sector and the Government institution.

As I mentioned the process is a long one because many issues have to be taken care off, primarily to safeguard the independence of the Civil Society.

During our next meeting we will discuss various items such as:

1- Discuss a 6 months rotating General Coordinator (1 person)

2- Discuss a standing or a rotating Steering committee (4-6 persons/NGO’s)

3- Start to define the Guiding Principles (By-laws)

3.1- Define selection criteria for NGO’s wanting to join

4- Define the Thematic Fields

4.1- Appoint rotating Task Force leaders for the thematic fields

5- Establish final name (Coalitia Societatea Civila Pentru Dezvoltare Romaniei  is a proposal, eventhough I personally like it)

6- Establish next meeting

7- Others

I will have with me one or two members from the Business Coalitia to give you a first hand experience.

Thank you and I remain with great respect for the work you are doing,

Dante Stein

(sursa foto: conservativebyte.com)