Guvern și dialog civic, a doua încercare

Ieri am primit invitația de a participa la a doua reuniune a grupului consultativ selectat de guvern să inițieze CSCDR, împreună cu modelul propus, adică acordul de colaborare cu o coaliție similară a sectorului de afaceri. Această întâlnire va avea loc pe 21 octombrie, de la ora 15, tot la Palatul Victoria. Ar putea fi vorba de un nou efort de guvernare deschisă, și chiar dacă rămân sceptic asupra rezultatului final, nu intenționez să ignor posibilitatea de a obține ceva pozitiv.

Am relatat în urmă cu două săptămâni despre întâlnirea organizată la Palatul Victoria de echipa premierului Ponta (consilierul personal Dante Stein și ministrul-delegat pentru dialog social, Aurelia Cristea) cu reprezentanți ai societății civile, având ca scop planificarea unui dialog structurat între cele două părți. Pe scurt, Guvernul ar dori auto-organizarea societății civile într-o mega-alianță numită Coaliția Societății Civile pentru Dezvoltarea României (CSCDR), care să devină partener unic (sau cel puțin preferat) de dialog al premierului pe teme de interes pentru sectorul asociativ. Am exprimat atunci rezerve asupra bunelor intenții, dată fiind coincidența cu apropierea alegerilor și în general atitudinea guvernului față de dialog, dar și asupra posibilității de a pune în practică soluția propusă.

Văzând invitația primită, constat că reprezentanții guvernului continuă exact pe traiectoria decisă tot de ei inițial. Probabil concluzia lor după prima întâlnire a fost că toată lumea este de acord cu forma propusă, deci nu este cazul să ajusteze nicicum instrumentul. Eu rămăsesem cu impresia că au fost ridicate întrebări importante care meritau un răspuns. Spre exemplu, ar fi fost frumos dacă în tot acest timp guvernul ar fi arătat o minimă preocupare pentru implementarea mai bună a actualelor prevederi privind transparența decizională și dialogul social. Remarc totuși că din peisaj a dispărut consilierul Dante Stein, a cărui prestație a lăsat mult de dorit (aici am fost indulgent), iar invitația vine de la ministrul-delegat pentru dialog social, Aurelia Cristea.

Dar mai important este că același minister al dialogului social pare să funcționeze în două realități paralele atunci când vine vorba de dialog civic. Pe 16-17 octombrie, deci cu câteva zile înainte de întâlnirea propusă, are loc Forumul Național ONG, ediția 2014, la organizarea căruia ministerul în cauză este partener. În pregătirea acestui forum, membrii societiății civile au participat voluntar la identificarea unor teme relevante pentru sectorul asociativ și organizarea lor în ateliere specifice. Tot pe bază de voluntariat, cu acordul celorlalți participanți, au fost selectate persoanele și organizațiile care vor facilita aceste teme. Participarea este deschisă tuturor organizațiilor, fără a exista o listă predefinită. Ministerul este cu siguranță la curent cu aceste lucruri, dat fiind că la cele mai multe dintre schimburile de mesaje a fost prezent și un consilier al ministrului (ce-i drept, era destul de dezorientat, după câțiva ani de politică, dacă este politician sau activist). Mai mult, au fost organizate deja două runde de consultări tematice, la inițiativa ministerului. Putem spune că Forumul este cea mai reușită formă de auto-organizare a societății civile din câte s-au încercat până acum. Ei bine, Coaliția propusă de Guvern ar trebui să facă totul de la capăt: identificarea temelor, selectarea liderilor, dezbateri, facilitare, transmiterea unor mesaje către guvern.

Singura explicație logică pentru această abordare este că tot cea electorală: Forumul este al societății civile, dar Coaliția, organizată după tiparele impuse de guvern, ar fi „a lui Ponta”. Privind la modelul de comunicare al celeilalte Coaliții, cea a sectorului de afaceri, observ că fiecare întâlnire este intens mediatizată de guvern și foarte puțin de firmele prezente. Guvernul este cel care insistă asupra exemplului de succes și transmite mesajul că a existat un dialog întotdeauna cu formula „Premierul Ponta s-a întâlnit cu…”. Nu neg că e foarte posibil ca unele probleme ridicate de mediul de afaceri să-și fi găsit astfel rezolvarea (dar rețineți că nu e grup de lobby, așa ne-a explicat consilierul premierului), dar în comunicare tot demersul sprijină imaginea premierului. Același premier care este candidat la alegerile de peste mai puțin de o lună. În condițiile în care premierul Ponta are șanse mari să nu mai fie în funcție, într-un fel sau altul, la începutul anului viitor, un demers sincer ar fi mers către instituționalizare, nu către personalizare.

Dar, dincolo de speculațiile de mai sus, am primit o invitație la discuție. Intenționez să particip la această discuție, pentru că, până la urmă este un dialog, deci un cadru în care se pot transmite nemulțumiri sau chiar un mesaj de lipsă de încredere. Dacă doriți să transmiteți un mesaj către organizatori, vă rog să lăsați un comentariu la acest articol și, în măsura în care voi avea drept la cuvânt, promit să îl duc mai departe (e de la sine înțeles că mă refer strict la mesaje în limita bunului simț). Dacă doriți să participați la întâlnire și nu ați primit invitație, e bine să contactați organizatorii la adresa dialogcivic@mmuncii.ro.

1 Comment on Guvern și dialog civic, a doua încercare

1. Propunerea actualului prim-ministru nu e originala, si alte guverne in trecut au incercat niste structuri de consultare croite cum voiau ele si cu cine voiau ele dar pretins reprezentative pentru societatea civila, sau chiar inregimentare fortata a ONG-urilor….

O structura care nu a functionat niciodata dar s-a facut tam-tam cu scop electoral in jurul ei a fost asa-zisul CoCoSoc rebotezat ulterior CoCoAF ( a se vedea Hotararea Guvernului nr. 618/2005 privind constituirea Colegiului pentru Consultarea Societatii Civile, modificata prin HG 1354 / 2005), facatura lansata de Guvernul Tariceanu la un Forum National ONG, unde ministra Mona Musca a venit sa ofere acel “cadou” si a incasat intrebari sarcastice si a dat raspunsuri penibile ref. de ce nu a respectat Guvernul procedurile legale de consultare si transparenta decizionala cand a copt acel HG….

Insa actuala propusa coalitie seamana mai mult cu consiliile judetene ONG si consiliul national ONG pe care incerca in 1997-1998 Guvernul Ciorbea sa le creeze pentru inregimentarea ONG-urilor…. Am fost convocati la Prefectura si prelucrati (verbal desigur, ca nu au riscat sa dea ceva in scris) ca trebuie sa ne coalizam rapid in fiecare judet si sa desemnam un reprezentant al ONG-urilor, cu care sa tina legatura prefectul si autoritatile, sa nu tot vorbeasca cu atatea ONG-uri, si ca urmeaza o structurare de acelasi tip la nivel national…. si isi exprimau mirarea si indignarea cum de nu sarim toti in sus de bucurie (noi eram unii din coorganizatorii forumurilor judetene ONG si faceam secretariatul mai multor coalitii ONG….). In paralel se punea presiune, mai fatis si cu iz de santaj, pe ONG-urile de tineret, sa se reuneasca in niste Consilii Judetene ale Organizatiilor de Tineret (CJOT) si un Consiliu National al ONG de tineret (CTR) dar care aveau deja redactate drafturile de statute si regulamente si erau o ticalosie politizata puternic si care urmau sa monopolizeze inferfata cu autoritatile…. cum ONG de tineret din jud. Cluj au refuzat si protestat vocal la unison, a venit pe capul nostru delegatie din miniserul de resort cu niste atitudini demne de alte vremuri… si presiuni in directia respectiva veneau si prin consilieri ai Presedintelui, ca sa fie clar ca e o chestie programata “de sus”… Asa presiuni cum nu isi permisese nici guvernarea pedeserista de pana in 1996….

Asa ca miscarea Guvernului Ponta e doar reincalzirea ciorbei mai vechi din 1997-1998 a guvernarii CDR reluata ca tentativa mai timida de guvernul Tariceanu in 2005-2006…. Nimic nou sub soare, aceleasi manevre politicianiste de captatie sau inregimentare a societatii civile in perioada electorala cu care ne-am obisnuit in cele peste doua decenii de experienta amara avuta de noi, ca ONG militant nepartizan politic si nedeschis la a fi cumparat, in relatia cu autoritatile si politicienii si cu ONG-uri fabricate sau cumparate si promovate de acestia….

Radu Mititean
    director executiv CCN

1. Guvern și dialog civic (guvernare deschisa?)