Dezbatere: Guvernare deschisă și date publice deschise în România

Marți, 30 septembrie 2014, la Biblioteca Națională (Sala Mircea Eliade), vom organiza dezbaterea Guvernare deschisă și date publice deschise. Evenimentul va avea loc începând cu ora 9:00.

Dezbaterea are loc cu ocazia lansării primului studiu din noua serie a Rapoartelor Societății Deschise, realizată cu sprijinul Fondului ONG. Ne dorim să avem o sesiune interactivă, și de aceea am optat pentru un panel în care să găsim patru perspective asupra subiectului:

• Radu Puchiu, Secretar de Stat la Cancelaria Primului Ministru, coordonatorul Departamentului de Servicii Online și Design, ne va vorbi despre perspectiva guvernamentală, progresele făcute și planurile de viitor,
  • Andra Bucur, reprezentanta Fundației pentru o Societate Deschisă, va prezenta concluziile studiului amintit și propunerile societății civile,
  • Marisa MacIsaac, political officer la Ambasada Statelor Unite la București, va aduce în discuție experiența administrației americane, iar
  • Călin Rangu, membru fondator al Asociației Directorilor de Tehnologia Informațiilor și Comunicații din România – Cio Council, va adăuga viziunea profesioniștilor în IT, dar și a mediului de afaceri.

Dezbaterea va fi moderată de Ovidiu Voicu și va dura aproximativ două ore. Sunt așteptați să participe reprezentanți ai societății civile, ai instituțiilor publice, ai firmelor și ai ambasadelor.

Raportul Guvernare deschisă în România, din seria Rapoartelor societății deschise, reprezintă o trecere în revistă a principalelor evoluții în elaborarea și implementarea politicilor publice pentru deschiderea guvernării în raport cu cetățeanul, în perioada 2012-2014. Guvernarea deschisă este definită din prisma a trei principii esențiale: transparență sau accesul la informații, participare publică și colaborarea dintre autoritățile publice și societatea civilă, după modelul american. Un aspect important în deschiderea autorităților publice în fața cetățeanului obișnuit sau antreprenor îl constituie facilitarea accesului la date deschise, respectiv resurse publice pentru inovare socială și economică. În cadrul raportului, angajamentele României în domeniu sunt privite dintr-o perspectivă comparativă, luând totodată în considerare contextul național și lipsa unei culturi a deschiderii și a transparenței în societatea românească. Prezenta analiză demonstrează că există premisele unei guvernări deschise, dar lipsesc voința politică și instituționalizarea conceptelor de bază. Documentele strategice și resursele financiare alocate au capacitatea de a aduce România la același nivel cu media europeană în ceea ce privește accesarea serviciilor de guvernare electronică și reutilizarea seturilor de date guvernamentale, dacă sunt clar formulate și bine direcționate. La finalul raportului sunt elaborate o serie de recomandări care ar trebui implementate pentru ca datele deschise să revoluționeze serviciile publice și relația administrației publice cu cetățeanul și să revitalizeze climatul de afaceri, diminuând totodată riscul corupției.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Vă rugăm să confirmați participarea la eveniment până vineri, 26 septembrie, pe adresa claudia.iordache@fundatia.ro.

Vă invităm și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Pentru cei interesați de subiect, amintim că în aceeași zi, în același loc, dar de la ora 14 va avea loc și întâlnirea Club OGP dedicată colaborării cu mediul de afaceri.