Cum a fost la cel mai mare hackaton din țară, #HackTM2014?

Pentru că nu vor să mai aibă surprize administrative neplăcute, Adrian Aringhe, Daniel Rusu, Adrian Bogățanu, Sorina Voina și Mihaela Cațan au creat City Alerts- o aplicație care te anunță în timp util, pe mobil, când urmează să fie întreruptă electricitatea, gazul, unde au apărut noi gropi în carosabil.

Între 17-19 octombrie, Timișoara a fost capitala inovației și raiul programatorilor, datorită HackTM 2014. Timp de trei zile, 400 de participanți, împărțiți în 7 secțiuni au dezvoltat 17 aplicații care ne vor ușura viața.

Desfășurarea de forțe

Totul a început cu imaginați-vă că… Imaginați-vă că ați putea să vă plătiți întreținerea online, că ați primi informații despre întreruperea curentului pe telefonul mobil sau că ați putea vedea notele copilului pe internet.

Vineri seară, după ora 18:00, 400 de oameni au trecut pragul City Business Center la deschiderea celui mai mare maraton de programare din țară.  Participanții și-au conturat ideile de-acasă, le-au înscris într-una din secțiunile Hackathon-ului și le-au prezentat în fața mulțimii pentru a recruta membrii echipei.

De sâmbătă dimineață, până duminică seara, cei 400 de participanți au scris coduri, au creat design-ul aplicațiilor, au conectat roboți și telefoane mobile, au debordat de energie.

silviu vert prezentari aplicatii date deschise

Exemple de idei la care s-a lucrat

Numitorul comun al tuturor aplicațiilor este utilitatea. Fiecare idee vine în întâmpinarea unei nevoi.

Pentru că nu vor să mai aibă surprize administrative neplăcute, Adrian Aringhe, Daniel Rusu, Adrian Bogățanu, Sorina Voina și Mihaela Cațan au creat City Alerts– o aplicație care te anunță în timp util, pe mobil, când urmează să fie întreruptă electricitatea, gazul, unde au apărut noi gropi în carosabil.

Chiar dacă au terminat școala de curând, Arpad Auner, Levente Bokor, Remus Suciu, Lajos Kovago și Adrian Bircă s-au gândit să eficientizeze comunicarea părinților cu dirigintele și să creeze un catalog virtual, EduSmart, în care apar absențele și notele elevilor, prin care dirigintele poate trimite informații despre ședințe și evoluția copilului printr-un mesaj.

City Events și-a propus să creeze o platformă care să centralizeze toate evenimentele care au loc în oraș, ale căror gazde sunt fie instituțiile publice teatrele, opera, muzeele, fie spațiile private, barurile, cluburile. Platforma permite cumpărarea online a biletelor, ba chiar mai mult, spune Bogdan Solga, inițiatorul, spectatorii vor avea posibilitatea să sugereze modul de aranjare a locurilor în sală.

De ce e nevoie de o astfel de aplicație? Dacă vrei să mergi la un eveniment, trebuie să accesezi pe rând toate sursele enumerate mai sus.  Cu City Events ești la un click distanță de toate evenimentele din oraș.

10383641_723919157692859_621788427599930365_n

Piața mea este o aplicație pe care poți găsi toate piețele și produsele din piețele din Timișoara, cu prețurile aferente. Piața mea te ajută să economisești bani, cumpărând produsele cele mai ieftine, te  ajută să analizezi evoluția prețurilor.

De ce vin oamenii la Hackathon?

Pentru că vor să producă o schimbare prin tehnologie, o schimbare de care să se bucure și ceilalți. Pentru că hackaton-ul aduce la un loc oameni cu specializări diferite din industria IT programatori, designeri,  care, deși folosesc limbaje de programare diferite au interese similare, pentru că orice dilemă tehnică ai avea, este imposibil să nu găsești o soluție printre ceilalți 399.

Organizatorii HackTM au fost:  StartUp Hub, Banat IT, Smart City, GDG Timișoara, Timisoara.NET meetup, Coaliția pentru date deschise, Universitatea Politehnica Timișoara, Multimedia Center, Timisoara Java Users Group, Timișoara Game Developers, Departamentul pentru Servicii Online și Design-Guvernul României, HackaTimiș și Ronua.

Lista câștigătorilor o găsiți pe https://www.facebook.com/hacktm2014

A consemnat…

coalitia date deschise

1 Comment on Cum a fost la cel mai mare hackaton din țară, #HackTM2014?

1. Felicitari participantilor si organizatorilor. Asteptam aplicatiile .