Consultare publică: organizarea Ministerului pentru Consultare Publică

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) își începe într-un mod inedit activitatea administrativă: printr-o consultare publică pe marginea hotărârii de guvern privind propria organizare. Spunem că este inedit pentru că niciun alt minister nu a mai făcut vreodată un astfel de demers.

MCPDC nu are încă personal sau site propriu și nici nu poate avea până nu se aprobă hotărârea în cauză. Dar, din nou inedit pentru administrația din România, știe să folosească puterea rețelelor sociale. Consultarea a fost inițiată pe pagina de Facebook a Ministerului, iar documentul supus dezbaterii poate fi citit pe Google Docs. Comentariile pot fi trimise pe Facebook sau prin email, la adresa secretariat.mcpdc@gov.ro, până vineri, 27 noiembrie.

Din documentul supus dezbaterii, înțelegem că noul Minister ar urma să coordoneze și Open Government Partnership în România. Poziția Coaliției pentru Date Deschise, la care ne raliem, este că nu e o idee bună. Am spus acest lucru și în scrisori către Președinte și Prim-ministru, la care nu am primit însă răspuns.

Am profitat și de noua invitație la consultare și am expus din nou chestiunea, astfel:

Din document rezultă că noul Minister ar prelua coordonarea Open Government Partnership în România (art. 3, f). Dincolo de textul confuz, este o direcție contra-productivă pentru că:

(1) Consultarea publică e o componentă a guvernării deschise și nu invers – ce se întâmplă, spre exemplu, cu portalul de date deschise și alte inițiative asociate acestuia?;

(2) Planul OGP este un cadru de coordonare pentru angajamente implementate de mai multe ministere; experiența ne arată că este dificil de coordonat din interiorul unui minister, mai ales unul nou;

(3) Nu e o idee bună să schimbi ceva ce merge;

(4) OGP are o viziune pe termen lung; e greu de spus dacă noul Minister se va mai regăsi în structura următorului Cabinet.

De asemenea, am adăugat și o propunere de organizare instituțională în noul context:

Sugestie de organizare instituțională:

(1) Coordonarea OGP păstrată la Cancelaria Primului Ministru, cu implicarea directă a PM;

(2) MCPDC va asuma și implementa angajamentele legate de dialog civic și transparență decizională;

(3) Se adaugă un Steering Committee, după modelul internațional, cu reprezentanți din instituții publice (MCPDC, Agenția pentru Agenda Digitală, AM POCA) și ai societății civile, selectați după cum consideră util guvernul.

Recomandăm tuturor persoanelor interesate să participe la dezbaterea publică, așa cum spuneam, inedită. Nu se întâmplă des să ai posibilitatea să participi la definirea unui minister.

Pe cei care sunt de acord cu propunerile noastre privind implementarea OGP în România, îi invităm să intre pe pagina de Facebook a MCPDC și să ne susțină, cu un comentariu și/sau un like.

1. Comentarii pe marginea organizării Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic - Date deschise @ Fundația pentru o Societate Deschisă