CFR renunță la monopolul asupra datelor

La 1 an și jumătate de la revolta CFR[1], care acuza website-uri precum www.mersultrenurilor.ro că preiau informații fără drept de pe website-urile CFR www.inforfer.ro și www.cfrcalatori.ro, au fost publicate pe portalul național pentru date deschise, www.data.gov.ro , seturi de date privind mersul trenurilor, valabile până pe 14 decembrie 2014.

Datele sunt disponibile în pagina operatorului Informatică Feroviară din portalul de date deschise: http://www.data.gov.ro/organization/s-c-informatica-feroviara-s-a

Ce implicații are publicarea datelor pe portalul național?

Cu toate că informațiile despre trenuri, plecări, sosiri și traseu sunt informații de interes public, iar CFR călători este finanțată încă de la bugetul de stat, aceste date au fost considerate proprietatea CFR, iar reutilizarea lor nu a fost privită cu ochi buni, ajungându-se chiar la procese în instanța de judecată.

De la jumătatea anului 2013, pentru a implementa angajamentele guvernamentale în domeniul transparenței, al datelor deschise și al reutilizării datelor din sectorul public, a fost lansat portalul național pentru date deschise: www.data.gov.ro .

Publicarea seturilor de date privind mersul trenurilor pe acest portal presupune că acele seturi de date sunt disponibile într-un format tehnic din care informația poate fi preluată prin mijloace automate, facilitând astfel preluarea informației de alte website-uri sau aplicații software, dar și că pot fi reutilizate din punct de vedere juridic, întrucât site-ul național are o licență (termeni și condiții de utilizare a seturilor de date de pe site), care permite reutilizarea, de către oricine, a informației, în scopuri comerciale sau necomerciale.

Așadar, prin publicarea seturilor de date pe portalul www.data.gov.ro CFR încurajează reutilizarea seturilor de date privind mersul trenurilor de călători a mai multor operatori.

Să ne așteptăm la o schimbare de mentalitate în sectorul public?

Încă de la începutul lui 2012 Coaliția pentru date deschise[2] promovează pe agenda publică reutilizarea datelor din sectorul public și publicarea lor într-un format accesibil de către autoritățile și instituțiile publice.

Acum vine în sfârșit momentul în care cultura secretizării informațiilor este pusă la îndoială, iar nevoia de inovație și transparență devine mai puternică.

[1] http://legi-internet.ro/blogs/index.php/cfr-crede-ca-are-monopol-pe-mersul-trenurilor-pe-internet

[2] http://datedeschise.fundatia.ro/fii-parte-din-coalitie/

Poză preluată de pe: http://en.wikipedia.org/wiki/CFR_Class_40/41/42