Cercetările produse din bani publici trebuie să fie publice

Vineri, 23 octombrie, Fundația pentru o societate deschisă, Inițiativa Kosson și Departamentul pentru Servicii Online și Design din cadrul Guvernului României au organizat o întâlnire dedicată accesului liber la rezultatele de cercetare, raliindu-se mișcării internaționale care sărbătorește săptămâna accesului deschis la cercetare, între 19-25 octombrie.

Toate publicațiile realizate din bani publici trebuie să fie publice, a subliniat Ovidiu Voicu, directorul departamentului pentru Politici Publice al Fundației pentru o societate deschisă.

De ce e important să avem acces liber la rezultatele de cercetare?

• Creșterea transparenței: folosirea eficientă a fondurilor publice
  • Calitate: creșterea presiunii pentru rezultate de cercetare competitive prin verificarea publică a acestora
  • Vizibilitate: recunoaștere a rezultatelor de cercetare

Primul pas pentru creșterea accesului la cercetările finanțate din bani publici este introducerea unei prevederi în apelurile proiectelor finanțate din fonduri europene, care să oblige beneficiarii proiectelor să ofere acces la publicațiile realizate prin fonduri europene.

O altă oportunitate, pentru creșterea accesului deschis la cercetare este publicarea lucrărilor de licență, masterat și doctorat, care ar contribui în plus la combaterea plagiatului în mediul universitar.

Dincolo de acești primi pași, pentru creșterea accesului liber la cercetare în România, Fundația pentru o societate deschisă recomandă:

• Adoptarea unui document de poziție, care poate fi Strategia Națională privind Accesul Liber la Publicații Științifice și Date de Cercetare, în care să fie definite principiile accesului liber și modalități concrete de punere în practică în cadrul programelor finanțate cu fonduri publice.
  • Adoptarea unui Plan de Acțiune (2016-2020) subsecvent Strategiei, care să includă ținte și obiective concrete, măsurabile.
  • Inițierea unor proiecte pilot pentru implementarea acestor principii.
  • Eforturi și voință politică și managerială pentru găsirea resurselor necesare, din fonduri publice (bugetul național și fonduri europene) și private (finanțări internaționale).

De cealaltă parte, universitățile, institutele de cercetare ar trebui să adopte politici instituționale pentru accesul deschis și să dezvolte, în colaborare cu bibliotecile, depozite proprii unde să găzduiască lucrările.

La eveniment au participat reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, ai Agenției de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare, care și-au arătat deschiderea față de propunerile societății civile (descărcați aici prezentarea cu toate propunerile făcute), invitându-i la realizarea unui document care să sistematizeze propunerile și să contribuie la dezvoltarea unei strategii coerente de deschidere a accesului la rezultatele de cercetare.

Evenimentul Acces Deschis în România a fost organizat prin proiectul Rapoartele Societății Deschise, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.