Cabinetul Candidatului Ponta a descoperit dialogul civic

Primele reacții dintre participanți după ce oficialii și-au terminat prezentările au fost tocmai despre ignorarea mecanismelor existente: Consiliul Economic și Social e blocat de doi ani, comisiile de dialog social de pe lângă instituții publice nu funcționează (nici măcar la instituțiile prezente la discuție!), legislația privind transparența decizională e ignorată sistematic, inclusiv de cabinetul primului-ministru și așa mai departe. Reacția lui Dante Stein a fost candidă: da, știu, într-o lume ideală lucrurile ar merge, dar în societatea în care trăim, nu funcționeză, noi vă dăm un mecanism testat, care funcționează. Aproape că ne-a spus în față, cu mare sinceritate, că personal e alături de noi, dar în fapt guvernul va ignora în continuare legile privind dialogul social, să facem marea coaliție că doar dacă strigăm toți în cor ne va băga cineva în seamă.

Am primit săptămâna trecută o invitație semnată de ministrul pentru dialog social, Aurelia Cristea, și consilierul primului-ministru, Daniel Stein, de a participa la „o reuniune de lucru pe tema înființării unui grup consultativ de organizații neguvernamentale care să colaboreze cu Primul Ministru și ministerele relevante pe temele de interes pentru societatea civilă din România”. Nu mă întrebați cum anume au fost selectate organizațiile invitate, căci nu știu; am ales să credem că este o recunoaștere a activității Fundației. Am decis să participăm, pentru că suntem promotorii guvernării deschise și considerăm că trebuie încurajate încercările de dialog. Am mers deci astăzi la sediul guvernului, unde aproximativ 35 de reprezentanți ai sectorului asociativ, din organizații sau federații diverse, am fost întâmpinați de domnul Stein și de doamna Cristea cu un sincer „wellcome” (precizez că e vorba de Guvernul României, dacă nu s-a înțeles).

Trebuie spus că nu e prima inițitivă recentă de dialog civic a actualului guvern. Cabinetul ministrului-delegat Cristea a inițiat pe perioada verii o serie de mese rotunde tematice cu societatea civilă. Săptămâna viitoare va avea loc a doua rundă de consultări, mai aplicate, pentru care avem o invitație și un regulament. Aș vrea să vă trimit la un spațiu online unde să existe minutele discuțiilor anterioare și calendarul celei de-a doua runde, dar nu există un altfel de spațiu. Altfel, accesul este permis oricărei organizații care are ceva relevant de spus și măcar cei de la dialog social ascultă și notează, iar uneori vin și de la alte ministere. Deci, dacă doriți să participați, folosiți cu încredere cele două documente. Rezultatul acestui exercițiu ar trebui să culmineze cu participarea entuziastă a guvernului la Forumul Național ONG 2014 (unde, a propos, tocmai au început înscrierile). Cele două procese consultative nu sunt neapărat legate, dar nici nu se ignoră reciproc, diferența fiind de nivel de acces: la unul ajungi cel mult la un ministru (delegat), la celălalt ai șansa să vorbești cu premierul.

N-am putut să nu remarc că acest apetit guvernamental pentru dialog civic coincide cu lansarea în campania electorală a premierului, dar și că în programul candidatului Ponta, prezentat zilele trecute, primul punct este „președintele care unește și construiește”, concretizat inclusiv prin „Dialog şi consultare cu societatea civilă pentru asumarea unui PACT de pace socială” și „dialog cu toate forţele politice – PLAN NAŢIONAL DE DEZVOLTARE a României pentru următorii 20 de ani”. Eu personal nu cred în astfel de coincidențe, ci sincer cred că este o operațiune de imagine pentru un guvern care ne-a obișnuit cu o mare opacitate și refuzul dialogului cu societatea, chiar și atunci când societatea protesta în stradă. Pe de altă parte, înțeleg să folosim contextul: candidatul vrea voturi, deci premierul e dispus la un compromis, ce putem să obținem de aici? Am mers deci la întâlnire, dar cu așteptări scăzute.

dante-stein-taromLa fața locului, maestrul de ceremonii a fost Dante Stein, consilierul primului-ministru (așa s-a prezentat; presa zice că nu ar mai fi în funcție, fiind numit președinte CA al Tarom). Acesta ne-a prezentat modelul de succes (în opinia dânsului) al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR – sic!). CDR este o structură de reprezentare a mediului de afaceri, constituită la inițiativa premierului, dar cu auto-organizare. Sunt reprezentate asociații patronale interne, dar mai ales cele ale investitorilor străini și sunt asociate ambasadele partenerilor comerciali ai României. CDR își alege un comitet care o reprezintă la discuțiile lunare cu premierul și periodice (uneori și de mai multe ori pe lună) cu alți miniștri. Domnul Stein consideră că este un proiect de succes pentru că oamenii de afaceri, prin dialogul direct cu premierul, au obținut modificări concrete ale unor politici, cele mai notabile în domeniul piețelor de capital și al taxării. Nu au fost de față reprezentanți ai CDR care să confirme, dar are sens, privind structura Coaliției. Daniel Stein a insistat că nu e vorba de un grup de lobby. Am văzut și poze frumoase de la întâlnirile lunare.

Oferta făcută societății civile este să se (auto-)organizeze în mod similar, sub umbrela Coaliției Societății Civile pentru Dezvoltarea României. Guvernul ne pune la dispoziție modelul CDR (dar putem să alegem altul, dacă vrem, atât timp cât obținem o formă de delegare către un grup restrâns de organizații), ne indică (mă rog, recomandă) o serie de teme pentru grupuri de lucru și, mai ales, ne oferă stimulentul: accesul la întâlniri periodice cu primul-ministru, care poate să rezolve, în mărinimia lui, blocajele ce apar în discuția cu alte instituții. Domnul Stein, foarte volubil, ne-a oferit un exemplu concret de rezultat pozitiv al unei asfel de întâlniri, în care reprezentanții CDR au ridicat o problemă ce ținea de Ministerul Justiției, premierul s-a întors către ministrul de resort și i-a spus: „Robert, de ce nu s-a rezolvat asta? Să se rezolve imediat!”. Desigur, s-a rezolvat (sau urmează să, nu am înțeles exact). I-a părut rău (și mie!) că nu avea înregistrarea video, dar a promis că o aduce la întâlnirea următoare.

Reacțiile la fața locului au fost diferite. Unii colegi au fost entuziasmați și au sărit peste chestiunile principiale direct la organizare, luând inițiativa găsirii reprezentanților legitimi. Cei mai mulți însă au fost circumspecți, vorbind despre dificultățile auto-organizării unui sector atât de divers, despre efemeritatea procesului în condițiile în care sunt șanse mari să avem un alt guvern din ianuarie, dar și despre ignorarea totală a mecanismelor de dialog civic și social deja existente. Iar câțiva, printre care și eu, am fost chiar destul de vehemenți pe aceste teme. Eu unul am reușit să spun câteva vorbe la final, când timpul alocat întâlnirii deja expirase, și pentru că alți participanți vorbiseră de lucrurile la care m-am gândit inițial, am exprimat îngrijorările suplimentare stârnite de atitudinea reprezentanților guvernului pe parcursul întâlnirii.

Primele reacții dintre participanți după ce oficialii și-au terminat prezentările au fost tocmai despre ignorarea mecanismelor existente: Consiliul Economic și Social e blocat de doi ani, comisiile de dialog social de pe lângă instituții publice nu funcționează (nici măcar la instituțiile prezente la discuție!), legislația privind transparența decizională e ignorată sistematic, inclusiv de cabinetul primului-ministru și așa mai departe. Reacția lui Dante Stein a fost candidă: da, știu, într-o lume ideală lucrurile ar merge, dar în societatea în care trăim, nu funcționeză, noi vă dăm un mecanism testat, care funcționează. Aproape că ne-a spus în față, cu mare sinceritate, că personal e alături de noi, dar în fapt guvernul va ignora în continuare legile privind dialogul social, să facem marea coaliție că doar dacă strigăm toți în cor ne va băga cineva în seamă.

Atunci când din sală s-a ridicat întrebarea ce se întâmplă cu organizațiile care nu sunt în Marea Coaliție, a venit un grăitor ridicat din umeri al domnului Stein, tradus simplu: nu vrei să participi la inițiativa Candidatului Premier, nu te ascultă nimeni. Ce-i drept, domnul Stein a avut grijă să se intereseze dacă cel care a întrebat reprezenta o organizație, sau o federație. Se pare că numărul contează (ca și la vot). A rămas fără răspuns și întrebarea ce ne facem dacă vrem o societate în care instituțiile respectă legile și lucrurile se rezolvă fiecare la locul ei, nu e nevoie de intervenția directă a Conducătorului ca să-și facă Robert treaba. Aparent, domnul Stein consideră că e vina societății că nu se întâmplă așa, și nicicum a guvernanților. A insistat că e opinia lui personală, nu și a premierului pe care îl consiliază.

big_aurelia-cristeaUn al doilea moment problematic a venit când colegii de la România Curată au amintit guvernului că a mai promis aceleași lucruri frumoase despre bună guvernare și în 2012. Doamna Cristea a preluat discuția și ne-a explicat calm că guvernul ar vrea să dialogheze și să coopereze cu societatea, dar nu există proceduri și funcționarii nu știu să facă acest lucru. Am încercat să îi explicăm că există legislație în domeniu de mai bine de un deceniu, care are norme de aplicare, că s-au făcut ghiduri de bune practici, că există jurisprudență bazată pe această legislație, că legile indică cu claritate cine sunt funcționarii din fiecare instituție care trebuie să se ocupe de acest lucru și așa mai departe. Până la finalul întâlnirii, zâmbitoare, ministrul Cristea a rămas fermă pe poziția că trebuie să rezolvăm mai întâi procedurile și de aceea avem nevoie de Coaliție. Remarc totuși că doamna Cristea a rămas calmă și politicoasă chiar și atunci când noi, ceilalți, am fost ceva mai vehemenți. Poate are legătură cu faptul că celălalt proces consultativ, de care aminteam la început, merge un pic mai bine, în sensul că se discută niște lucruri concrete.

La finalul acestor discuții, domnul Stein a ajuns inevitabil la concluzia cu care venise, că this baby merită o șansă, că ne trimite prin email regulamentul CDR și ne revedem în trei-patru săptămâni la un atelier în care să punem lucrurile la punct. Înființarea CDR a durat 6-9 săptămâni, dar se așteaptă ca asta cu societatea civilă să meargă mai repede, că avem deja experiență. Nu știu dacă vor mai invita Fundația și a doua oară; personal am astfel de experiențe cu întruniri de consultare, când mi-am spus sincer părerea și am fost sărit la următoarea invitație. Dar dacă mă vor invita, deși rămân la părerea că totul este doar o operațiune electorală fără substanță reală, promit să mă duc și să raportez de la fața locului. Dacă nu deschid ei guvernarea, să tragem noi de ușă!

Cât despre cei ce ar dori să participe, îi rog să contacteze cu încredere pe domnul Stein sau pe doamna Cristea. Noi avem voie să ne auto-organizăm, dar cel puțin pentru moment regulile le fac ei.

1. Alina Mungiu-Pippidi și SAR refuză încorporarea societății civile propusă de Ponta | România curată
  2. Guvern și dialog civic, a doua încercare - Date deschise @ Fundația pentru o Societate Deschisă
  3. Guvern și dialog civic (guvernare deschisa?)
  4. Ziua Datelor Deschise: despre un exemplu de bună colaborare cu autoritățile și un succes de advocacy - Date deschise @ Fundația pentru o Societate Deschisă