Baze de date de sondaj sub licență liberă (1994-2014)

Fundația pentru o societate deschisă are o contribuție remarcabilă la dezvoltarea cercetării opiniei publice și creșterea cunoașterii sociale în România, prin programele de cercetare construite și implementate începând cu anul 1994, la prima ediție a cunoscutei serii Barometrul de Opinie Publică (BOP). În cei 20 de ani ce au trecut de atunci, Fundația a realizat 50 de cercetări care au inclus sondaje de opinie, totalizând aproape 100.000 de chestionare. Acestea au fost finanțate preponderent din fonduri private, dar scopul lor este aducerea cunoașterii mai aproape de public. În spiritul deschiderii datelor, punem la dispoziția celor interesați bazele de date ale cercetărilor, într-o pagină dedicată acestora.

Pentru fiecare dintre cele cele 50 de cercetări, pagina cu baze de date conține următoarele informații:

1. Titlul cercetării, cu link la pagina de unde poate fi descărcat raportul de cercetare (de obicei în format PDF). Raportul conține informații detaliate despre metodologie.
  2. Anul publicării, respectiv luna, dacă sunt mai multe sondaje în același an în cadrul aceleiași cercetări.
  3. Chestionarul folosit în cadrul sondajului. Este un document word, dacă e vorba de un singur chestionar, sau o arhivă cu mai multe documente, dacă au fost folosite mai multe chestionare (pentru cercetările cu mai multe eșantioane, spre exemplu unul național și unul de romi).
  4. Baza sau bazele de date rezultate din teren. Acestea sunt curățate și etichetate în limba română. Acolo unde este cazul, includ variabile de ponderare. Bazele de date sunt realizate în SPSS și publicate în format .SAV.

Toate acestea sunt publicate sub licența CC-BY-NC-SA. Studiile, chestionarele și bazele de date pot fi utilizate, redistribuite, reinterpretate, cu precizarea sursei, distribuite în condiții identice, fără scop comercial.

Pentru a utiliza bazele de date, opțiunea directă este folosirea programului SPSS, în care au fost realizate. Însă acesta este un program proprietar, cu o licență destul de scumpă. Pentru cei ce nu au aplicația, iată câteva alternative folosind programe libere:

– GNU PSPP este o alternativă open source și gratuită la SPSS, creată de comunitatea de progamatori open source tocmai pentru a veni în ajutorul celor ce nu își permit sau nu doresc să folosească software proprietar.

proiectul R oferă un limbaj și un context de analiză statistică foarte puternic, chiar dacă are o interfață mai puțin prietenoasă. Este de asemenea un proiect open source și gratuit. Fișierele .sav pot fi deschise în R activând pachetul „foreign” din distribuția de bază.

– dacă le aveți la îndemână, puteți folosi un alt software proprietar pentru analiză statistică, precum Stata sau SAS. Ambele au incluse funcții care permit deschiderea fișierelor .sav.

– pentru prelucrări statistice descriptive (vizualizarea variabilelor, distribuții de frecvențe, încrucișări de variable) puteți folosi programul gratuit ViewSav. Acesta ar trebuie să fie suficient pentru orice utilizator amator.

Vă rugăm să distribuiți informația despre disponibilitatea acestor resurse către cei interesați. Dacă ați folosit veți folosi datele în studii proprii, vă rămânem recunoscători dacă lăsați un comentariu cu link la articolul publicat.

1 Comment on Baze de date de sondaj sub licență liberă (1994-2014)

1. Un prieten // November 27, 2014 at 3:09 pm //

Domnilor, credeam că ați învățat până acum că licențele necomerciale NU SUNT libere. Păcat…