Atelier despre drepturi de autor, licențe libere și resurse educaționale deschise pentru profesori

Vreau să aduc la clasă materiale noi de pe Internet. Pot să le folosesc? Pot să le adaptez? Pot să le modific? Ce sunt drepturile de autor? Cum știm ce putem folosi liber și ce nu? Cum putem crea la rândul nostru resurse deschise? Unde găsim resurse fără constrângeri legale sau tehnice?

Fiecare dintre noi poate să învețe oricând, oriunde, orice, doar prin simplul acces la Internet. Evoluția tehnologiei face accesul la cunoaștere mult mai facil și rapid, iar materialele suport de învățare sunt mult mai multe, mult mai interactive și tot timpul la îndemână.

Totuși, există în același timp și o serie de restricționări legale și tehnice de care ne lovim adeseori. Ne lovim de problema drepturilor de autor – dacă este pe Internet, asta nu înseamnă neapărat că putem folosi oricum dorim materialul respectiv -, ne lovim de limitări de ordin tehnic – nu putem deschide o resursă decât cu un anumit program sau numai de pe un anumit tip de dispozitiv.

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom răspunde pe parcursul atelierului. Întâlnirea își dorește a fi una interactivă, unde participanții sunt invitați să ridice toate semnele de întrebare existente pent
ru a acoperi și înțelege la nivel practic concepte legate de:

• legislația drepturilor de autor în contextul educației
  • ce înseamnă licențe libere și cum le putem utiliza
  • ce sunt resursele educaționale deschise și cum le putem crea

Ne dorim să arătăm cât de simplu se poate face schimbul de paradigmă de la îngrădit la nerestricționat juridic și/sau tehnic și cât de ușor este pentru fiecare dintre noi a crea și pune la dispoziție resurse educaționale deschise.

Alături de formatorii acestui curs, Valentina Pavel și Nicolaie Constantinescu, vă invităm să explorăm împreună aceste noțiuni. Atelierul va dura aproximativ 4 ore, prima parte va acoperi zona drepturilor de autor și a tipurilor de licențe, iar a doua parte se va concentra pe prezentarea resurselor educaționale deschise și a Massive Online Open Course (MOOC).

Informații despre educație deschisă și resurse educaționale deschise, precum și o serie de resurse introductive sunt disponibile accesând datedeschise.fundatia.ro/educatie-deschisa.

Pentru detalii și alte informații vă rugăm să ne contactați:

Adelin Dumitru – adelin.dumitru@fundatia.ro; Dorin Chirițoiu – dorin.chirițoiu@fundația.ro

Telefon: 021.212.11.01; Fax: 021.212.10.32

red