70 de programatori și activiști au făcut cea mai frumoasă demonstrație despre utilitatea datelor deschise la Open Data Hackathon 2015

De Ziua Internațională a Datelor Deschise, 70 de programatori și activiști au făcut cea mai frumoasă pledoarie pentru date deschise, la Open Data Hackathon 2015, dedicându-și timpul liber dezvoltării a 17 proiecte de deschidere, curățare și reutilizare de date prin transpunerea în hărți interactive.

Știați că în România 1% dintre localități sunt depopulate sau dispărute, dar ele figurează totuși ca atare ? Sau că în 27 de localități nu există niciun locuitor, în schimb au fost înregistrate 126 de animale ? Sau că în seturile de date ale Autorității Electorale Permanente există cu 10 % mai multe străzi decât în seturile de date de la Primăria Municipiului București ?

E destul de greu să vorbești despre seturi de date publice deschise, să promovezi cultura deschiderii, dacă nu ai la îndemână exemple de reutilizare, dacă nu faci un exercițiu de curățare a datelor, de analiză a informațiilor publice, produse din bani publici.

In urmă cu 2 ani, căutam bune practici în Marea Britanie, în Statele Unite, în Mexic, pentru a demonstra utilitatea datelor deschise. În 2015, de Ziua Internațională a Datelor Deschise, 70 de programatori și activiști au făcut cea mai frumoasă pledoarie pentru date deschise, la Open Data Hackathon 2015, dedicându-și timpul liber dezvoltării a 17 proiecte de deschidere, curățare și reutilizare de date prin transpunerea în hărți interactive.

3 dintre ideile puse în practică pe durata celor două zile ale evenimentului au fost premiate, prin prisma utilității lor pentru cetățeni, a dificultății tehnice și a gradului de finalizare. Câștigul însă nu a fost miza întâlnirii, iar câștigători suntem cu toții, de pe urma eforturilor tuturor participanților de a demonstra că datele deschise sunt utile fiecăruia dintre noi.

Proiectele premiate

1. ONG Start– Harta organizațiilor non-guvernamentale din România, dezvoltată pe baza seturilor de date puse la dispoziție de Ministerul Justiției, care permite căutarea oricărei organizații după cuvinte cheie, în funcție de domeniul de activitate și oferă informații despre aceasta, într-un mod prietenos.

Echipa : Marales Răzvan, Marius Mocanu, Alexandru Răducanu, Raluca Iacob Pop.

Link proiect: https://github.com/MocanuMarius/Date-Deschise-Hackaton.git

1. Harta codurilor poștale– Sistemul de actual de coduri poștale, introdus în anul 2003 de către Poșta Română, permite alocarea unui cod unic la nivel de stradă sau segment de stradă, fără să ofere informații concrete despre arealul geografic acoperit de un cod anume. Harta nou creată delimitează arealele care corespund codurilor poștale.

Echipa : Vasile Crăciunescu, Ovidiu Popică, Codrina Ilie, Constantin Șerban-Rădoi, George Cosmin-Păunescu, Alexandru Traian Drăghici, Monica Năstase, Mădălina Deana Machedon

Link proiect: https://github.com/costash/coduripostale

1. Localitățile fictive din România– Prin suprapunerea seturilor de la Institutul Național de Statistică, Poșta Română și Geoportalul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, harta identifică localitățile depopulate sau dispărute din România.

Echipa: Bogdan Stanciu, Paul Pătrățanu, Ionuț Șandric, Alina Duță, Andrei Petcu, Daniel Urdă, Cornel Olteanu, Andra Tănăsescu, Andrei Cipu, Gheorghe Herișanu, Alina Duțu, Iurie Maxim

Link proiect: https://github.com/Esri/map-journal-storytelling-template-js http://www.arcgis.com/home/webmap/viewer.html?webmap=a41da1cc1efb40e295cad10842a0c65b

Proiecte la care s-a lucrat:

1. CatalogOnline– platformă care stochează rezultatele școlare și permite analiza parcursului fiecărui elev de către părinte, profesor;
  2. Bază de date e-mail primari orașe și comune– centralizator al tuturor adreselor de e-mail funcționale ale tuturor aleșilor locali;
  3. TITI: Trashed Information – Toiled Information– generarea de seturi de date deschise prin transpunerea manuală a Nomenclatoarelor, Regulamentelor de Organizare și Funcționare și a Organigramelor primăriilor din București;
  4. City Open Data Index– recenzia seturilor de date deschise publicate de către administrațiile locale ale orașelor din România ;
  5. Parola deja folosită?– platformă care permite verificarea parolelor, în funcție de cât de gradul de complexitate și identifică într-un set de peste 10 milioane de parole publice, care sunt déjà folosite ;
  6. Open Projects Showcase– platformă de centralizare a tuturor aplicațiilor care utilizează date deschise, orașe inteligente și cu informațiile din sectorul public ;
  7. Onorată Instanță– website care evaluează performanța din sistemul juridic din România, care își propune să includă evoluția anuală a acestei performanțe
  8. JSExlParser– crearea unei librarii java script pentru parsarea librăriilor excel direct din cadrul clientului (browser) ;
  9. MediPrice– website care afișează prețurile maximale ale medicamentelor, în funcție de substanța activă, oferind totodată informații despre cele mai apropiate farmacii din zona în care se află cumpărătorul;
  10. ElectInfo– platformă care permite vizualizarea voturilor primite de aleși pentru în cadrul alegerilor precedente, prezența la vot
  11. Eu pe ce stradă stau?– crearea unui set de date standardizat cu numele corect al străzilor din București
  12. Detectarea autenticității produselor tradiționale românești– aplicație care permite prin accesarea codului QR al produselor alimentare, verificarea mărcii autentice românești
  13. Next Limit Ultimate-minidepozit de date
  14. Standard Report– vizualizare și evaluare a impactului intervenției unei organizații non-guvernamentale într-o anumită zonă, pentru rezolvarea unei probleme prin compararea dimensiunii inițiale și finale a problemei rezolvate.

Open Data Hackathon a fost organizat de Coaliția pentru date deschise și Guvernul României, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Marii Britanii și Ambasada Olandei în România

Premiile au fost oferite de Ambasada Statelor Unite în România, Microsoft și de Academia de Studii Economice.

Open Data Hackathon a fost organizat prin proiectul Coaliția pentru date deschise, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

1. Zelist Blog » Blog Archive » 19 – 25 februarie 2015 – Saptamana in Social Media