23 octombrie: dezbatere despre Open Access

Open Access – tradus la noi acces liber sau acces deschis – se referă la publicațiile distribuite online, gratuit și sub licențe libere. A publica cu acces deschis înseamnă să elimini toate barierele legale și financiare din calea accesului la textul publicat.

În întreaga lume constatăm o evoluție lentă, dar constantă, către creșterea numărului de publicații disponibile cu acces deschis. Există o întreagă discuție despre beneficiile și dezavantajele unei astfel de politici. Pentru mulți editori și autori, întrebarea fundamentală rămâne: din ce trăiești dacă îți publici rezultatele muncii cu acces liber? Lucrurile sunt ceva mai clare atunci când vine vorba de publicații rezultate din finanțarea publică. Acestea au fost deja plătite integral de public, deci este firesc ca ele să fie publicate cu acces liber.

Practica este însă de multe ori mult diferită de teorie. Deși numeroase state și organizații internaționale adoptă politici privind accesul deschis la publicații finanțate din fonduri publice, nu este încă o practică generalizată. În România, primele încercări de a merge în această direcție au venit prin adoptarea Planului Național de Acțiune Open Government Partnership, 2014-2016. Adoptat în iulie 2014, cesta include un angajament privind o politică națională open access, inclus la propunerea societății civile. Progresul este însă ca și inexistent.

Despre cum ar arăta o politică națională pentru acces deschis și ce s-ar putea face pentru a debloca situația existentă, discutăm în următoarea ediție a Club OGP vineri, 23 octombrie, de la ora 10, la Biblioteca Națională a României.

Subiecte de discuție: cadrul european (Open Science și OpenAIR.eu), politica națională în domeniul accesului deschis, propuneri pentru posibile strategii naționale privind accesul deschis, depozit național / depozite instituționale etc.

Intrarea este liberă. Pentru o ajuta organizarea, vă rugăm să confirmați participarea la adresa de email  ogp@gov.ro sau prin evenimentul Facebook
.